Kennisbank voor natuur- en milieueducatie

Sinds 1970 zijn er veel publicaties verschenen over natuur- en milieueducatie en over leren voor duurzaamheid. Veel van die publicaties zijn nu nog steeds waardevol. Ongeveer 600 ‘bronnen’ zijn nu door NME opgenomen in een online kennisbank die ook voor docenten vrij toegankelijk is.

Sinds 1970 zijn er veel publicaties verschenen over natuur- en milieueducatie en over leren voor duurzaamheid. Veel van die publicaties zijn nu nog steeds waardevol. Ongeveer 600 ‘bronnen’ zijn nu opgenomen in een online kennisbank: www.bronnen-voor-nme.nl.

Het aantal publicaties over NME en Leren voor duurzaamheid is enorm met onder andere projecten, boeken, onderzoeken, trainingen en verslagen van professionele bijeenkomsten. Veel publicaties waren niet digitaal toegankelijk. “Er ontbrak een toegankelijk systeem met belangrijke NME-opbrengsten” vertelt Lydia Haafkens, projectleider bij SME. “De kennis van vroeger is vandaag de dag nog steeds zeer waardevol en deze mag niet verloren gaan.”

Op initiatief van enkele (oud-)NME-ers is er daarom een project opgezet om de meest waardevolle bronnen van NME te verzamelen en te digitaliseren. Al snel werd geconstateerd dat ook nieuwe waardevolle publicaties in de databank zullen worden opgenomen: deze kennisbank is dus nooit af! Naast deze publicaties zijn er ook zo’n vijftien overzichtsartikelen opgenomen over diverse aspecten van NME zoals over pedagogiek en didactiek, natuurbeleving en ecologische basisvorming, onderwijs en volwasseneducatie, inspirerende NME-ers, educatieve voorzieningen en over internationale aspecten van NME. Ook is er een tijdlijn met de ontwikkeling van NME door de jaren heen te vinden. Concreet lesmateriaal is niet opgenomen.

Daardoor is er nu één centrale plek ontstaan waar elke NME-er, docent, student, onderzoeker of andere belangstellende informatie kan vinden voor het ontwikkelen of voorbereiden van educatieve activiteiten op het gebied van natuur, milieu, duurzaamheid. SME heeft het project gerealiseerd met behulp van NME-ers met veel kennis over het vakgebied uit het verleden, maar ook met huidige NME-ers, beleidsmakers, archivarissen en historici. Na verscheidene bijeenkomsten en interviews zijn er uiteindelijk circa 600 documenten gedigitaliseerd en gemetadateerd. De website blijft up-to-date met recente publicaties, zeker als ook bezoekers en gebruikers van de website recente publicaties aanleveren.

De databank is vrij toegankelijk voor alle professionals, vrijwilligers en studenten die op dit brede werkterrein actief zijn. Dit project is tot stand gekomen op initiatief van enkele (oud-)NME-ers onder leiding van SME.

Bron: NME

Meer inspiratie:

De betekeniseconomie: jij, de wereld en jullie samen

In de betekeniseconomie laten we ons raken door problemen; zodat we er iets aan kunnen doen, aldus Kees Klomp. Ecologie is daarbij uitgangspunt.

Wie het eerst op 2030 staat, heeft gewonnen!

Via het gratis bordspel Go Goals Klimaateditie van de Verenigde Naties leren kinderen de 17 SDG's spelenderwijs kennen.

Duurzame duizendpoot in Groningen

Docent Food, Life & Innovation Marjan Nijenbanning is met recht een kwartiermaker voor duurzaam onderwijs te noemen. Wat drijft haar?