Circulariteit in de praktijk van het onderwijs

In de talkshow Educaution gaan Emin Kececi (Meesters met Dromen) en Kira van den Berg (Youth for Climate) in gesprek met enkele pioniers op het gebied van duurzaam onderwijs in het vo en het mbo. Bekijk de uitzending en laat je inspireren.

Docenten, studenten en externe deskundigen spreken tijdens de talkshow Educaution in Pakhuis de Zwijger over hoe je in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs projecten kunt realiseren over duurzame thema’s zoals circulariteit.

De centrale vragen:

  • Hoe organiseer je op je eigen school lessen over duurzaamheid?
  • Waar loop je tegen aan als je je curriculum wilt verduurzamen? 
  • Hoe organiseer je projecten over circulariteit?

Sophie van der Hart is zo’n docent die op de Bredero Mavo in Amsterdam haar eigen duurzame weg probeert te vinden. Zij ontwikkelde het vak Groen voor de bovenbouw havo. Een van haar leerlingen, Timber Aupers, vertelt over haar ervaringen in de klas en met de Young Innovators van Annemarie Voorsluys.

ROC TOP in Amsterdam Noord nam een duurzame uitdaging aan om in coronatijd geheel online een projectweek over circulariteit te organiseren voor studenten van opleidingen als Events en Horeca. Docent Pijke Houwen ontdekte nieuwe manieren om zijn studenten in contact te brengen met het bedrijfsleven. In de uitzending vertelt Joris Petterson van EwasteArcades hoe je met behulp van challenges studenten in aanraking kunt brengen met duurzaamheid in bijvoorbeeld de horeca.

Micky Both deed als student mee aan  bedrijfsopdrachten bij Stichting NDSM-werf en Eric Seleky was de opdrachtgever. Ook zij delen hun ervaringen.

Lector Ilya Zitter van de Hogeschool Utrecht geeft feedback op de voorbeelden uit de praktijk. De muziek wordt verzorgd door Nevin en Gijs van de Herman Brood Academie

Kijk de uitzending terug.

Redactieteam: Leren voor Morgen, Teachers for Climate en de Nederlandse academie voor duurzaam onderwijs (NADO)

Meer inspiratie:

Abstracte ecologie pakkend onderwijzen

Een 'stevig', toegankelijk en waardevol boek, waarin alleen de praktijk een beetje ontbreekt.

Studenten duiken in de impact van hun kleding

Via de (fictieve) campagne Save The World ontwikkelden studenten Mediavormgeving middelen om onder 18-25-jarigen circulaire mode te promoten.

Start ook een green office op jouw school!

Na een confronterende vraag van een leerling bedacht docent Bas Huijbers een praktisch en magisch middel: de Green Office.