Goed voorbeeld doet goed volgen

De duurzaamste mbo-scholen van 2021 zijn het Koning Willem I College, het Yuverta en het Friesland College. Het zijn de winnaars van de SustainaBul MBO 2021, een meetinstrument voor duurzaamheid binnen het middelbaar beroepsonderwijs, bestaande uit ROC’s, AOC’s en vakscholen.

shutterstock_2201349089_actualiseringonderwijs_2-11-21B

In totaal deden zestien scholen mee aan de wedstrijd. Het is de derde keer dat de coöperatie Leren voor Morgen deze activiteit organiseert. “Het is een instrument dat niet meer uit het mbo is weg te denken. Het heeft zich bewezen als een methode die het duurzame denken op een positieve manier versterkt. Het helpt om te groeien en duurzamer te worden, kennis met elkaar te delen en daardoor ook elkaar te helpen bij deze groei”, vertelt Sandra Pellegrom, Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Grote winnaar van 2021 is het Koning Willem I College. Ze scoren bijzonder goed op de onderdelen Onderwijs en Bedrijfsvoering. Dominique Majoor, lid van het College van Bestuur van het Koning Willem I College, is apetrots op het hele team waarmee ze dit voor elkaar hebben gekregen. Majoor: ‘Het is een mooie kroon op ons werk. Op ons college leiden we onze studenten op tot de vakexperts van de toekomst. Het is ontzettend belangrijk dat we hen het belang van duurzaamheid meegeven en ze vaardig maken in het duurzaam denken en doen. Het gaat niet alleen om het verduurzamen van onze gebouwen, maar juist ook om het verankeren van duurzaamheid in het onderwijs. We doen al ontzettend veel, maar blijven ook stappen zetten. Het behalen van de eerste plek is een extra motivatie om zo door te gaan.’

Wat opvalt is dat duurzaamheidscoördinatoren een positieve invloed hebben op de scores van scholen. Scholen met duurzaamheidscoördinatoren eindigen hoger bij de uitslag dan andere instellingen. Een bewijs dat succes vooral geboekt kan worden als de leiding van een school het proces van verduurzaming daadwerkelijk steunt met tijd en geld en met vertrouwen in het personeel dat het voortouw neemt om een school te verduurzamen.

De publieksprijs van de SustainaBul ging naar het Mediacollege Amsterdam voor hun ‘Mental Health Alert Week’. Studenten van het Mediacollege maakten een week lang radio over de mentale gezondheid van studenten met als doel: het bespreekbaar maken van mentale klachten en het verlagen van de drempel om binnen de school om hulp te vragen.

Op de site van SustainaBul vind je aansprekende praktijkvoorbeelden en op het YouTubekanaal van de Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs vind je interviews met vertegenwoordigers van mbo-instellingen over hun manier van verduurzaming van scholen.

Meer inspiratie:

Teken het manifest voor duurzaamheidseducatie!

Om politici te doordringen van de noodzaak van duurzaamheidseducatie bieden NADO en anderen hen een manifest aan.

Nieuwe lichting draagt bij aan versnelling

De verse Duurzame Docenten zijn verkozen voor hun goede werk, inspiratie en voortrekkersrol. Een verslag van de verkiezingsavond.

Circulaire skills: zwemles voor de docent?

Ga je als professional in het onderwijs mee met de stroom, verleg je die, of werp je een dam op? Een lees- en een kijktip.