Met steun van de provincie Fryslan biedt Folkshegeskoalle Schylgeralân Friese scholen voor vmbo, havo, vwo en mbo een compleet verzorgde midweek aan rond duurzaamheid op de Wadden. Bijna voor niks*.
‘De Folkshegeskoalle biedt een geheel verzorgd programma aan voor leerlingen rond klimaat en biodiversiteit. Het programma biedt de mogelijkheid om de wondere wereld van de Wadden te ontdekken, met uitdagende opdrachten rond duurzame thema’s’, vertelt Jacqueline Spendel, directeur van de Folkshegeskoalle op Terschelling.
Elke Ecosafari baseert zich op vier uitgangspunten: kleinschalig, lokaal, ervaringsgericht en duurzaam. In kleine groepen gaan we met lokale docenten en experts op onderzoek uit naar de vier oerelementen: water, vuur, lucht en bodem.
Leren doe je niet alleen binnen
Henk Tameling, oprichter Academie voor duurzaam onderwijs en mede-organisator: ‘Leren doe je niet alleen binnen, buiten het klaslokaal kun je andere dingen bij jezelf ontdekken dan je gewend bent. De ecosafari neemt leerlingen mee de natuur in en geeft hun die kans.’
Naast de workshops voor jongeren, is er ook een verdiepend programma voor docenten, om de duurzame ontwikkeling na de Ecosafari verder vorm te geven op de eigen school!
Heleentje Swart, programmaleider Spark the Movement: ‘De urgentie voor leerlingen om in het echt te zien wat klimaatverandering doet, is hoog. Op Terschelling kunnen ze met eigen ogen zien wat de effecten zijn én hoe boeren, bedrijven en organisaties samenwerken aan oplossingen‘
Subsidie
Friesland wil in 2025 bij de koplopers van Europa horen op het gebied van bouwen aan een circulaire economie en een duurzame samenleving. Omdat duurzaam leren, doen en denken dé opgave van de 21e eeuw is. Daarom maakt de Provincie Fryslân dat mogelijk met een subsidie, om duurzame ontwikkelingen concreet en praktisch vorm te geven. De werkweek kost € 325 euro per persoon, inclusief overnachtingen, maaltijden en een compleet programma. Dit bedrag is geheel subsidiabel via de regeling van provincie Fryslân.
Het programma is geschikt voor derde klassen en hoger van vmbo, havo, vwo en voor studenten van het mbo in Friesland. Per school kan één klas gebruikmaken van deze regeling en zélf de subsidie aanvragen bij de Provincie Fryslân.
De docenten hebben volop de mogelijkheid eigen accenten in het programma te leggen. Voor de begeleiders worden workshops aangeboden om zich verder te verdiepen in leren voor duurzaam onderwijs.
* Scholen betalen alleen de bootreis en de huur van fietsen zelf.
Meer weten over de Ecosafari? Vraag de brochure op via info@academievoorduurzaamonderwijs.nl
Organisatie Ecosafari: Folkshegeskoalle Schylgeralân en de Nederlandse academie voor duurzaam onderwijs (NADO) met steun van Vereniging Circulair Friesland/SPARK the Movement.
Foto: Henk Tameling