Gi-Ga-Groene verhalen geven kinderen grip

In de Gi-Ga-Groene Kinderboekenweek besteden veel scholen volop aandacht aan leesbevordering en duurzaamheid. Dat zou natuurlijk het hele jaar door zo moeten zijn, vindt kinderboekenschrijver Marc ter Horst.

Naar aanleiding van mijn boek Palmen op de Noordpool heb ik inmiddels tientallen kinderlezingen over klimaatverandering gegeven, op basisscholen en in de brugklas. Zo kwam ik erachter dat goede informatie over dit onderwerp hard nodig is, in de vorm van boeken, onderwijs en/of gastlessen. Want veel kinderen weten amper wat klimaatverandering is. Ze denken dat het door plastic komt, door stikstof of door ‘een vuur in de aarde’. De meesten denken dat de ijsbeer al bijna is uitgestorven en sommigen vragen of ze straks nog wel kunnen buitenspelen en hoe lang we nog hebben voor de aarde vergaat.

Kinderen vangen veel op en halen zich van alles in het hoofd. Ik krijg wel eens het verwijt dat ik kinderen onnodig angst aanjaag met mijn boeken. Toch denk ik dat het eerder andersom werkt: door kinderen volledige, eerlijke en genuanceerde informatie te geven kun je juist veel angsten wegnemen. Bovendien snappen ze daardoor de noodzaak en de kansen van bijvoorbeeld de energietransitie. Ze leren wat er moet gebeuren, wat er al gebeurt en wat ze zelf bij kunnen dragen. Niet altijd een vrolijk verhaal, maar wel een verhaal dat je grip geeft op een onderwerp dat je dagelijks tegenkomt.

En hoe dragen gi-ga-groene boeken dan bij aan leesbevordering? Kinderen die niet van lezen zeggen te houden, zijn vaak wél te verleiden met goede non-fictieboeken over interessante onderwerpen. En daar zijn er steeds meer van. Gelukkig is de jonge generatie erg begaan met natuur en klimaat, en vaak echt geïnteresseerd in de geschiedenis en toekomst van onze planeet. Ze vinden het gaaf te lezen over ijstijden, orkanen en aardwarmte. Regelmatig kom ik kinderen tegen die Palmen op de Noordpool al uit hebben voordat ik bij ze in de klas kom, ook in groep 5. Een boek van 180 pagina’s, met woorden als sneeuwbalaarde, kantelpunten en koolstofdioxide… Reken maar dat je daarna wel wat andere mooie boeken aandurft.

Pagina’s uit Ter Horsts nieuwste boek Scheten uit de schoorsteen.

Marc ter Horst is kinderboekenschrijver. Palmen op de Noordpool is meermaals bekroond en vertaald in dertien talen. Op www.marcterhorst.nl vind je volop tips, bronnen en lesbrieven bij Palmen op de Noordpool (9+) en zijn pas verschenen prentenboek over klimaatverandering Scheten uit de schoorsteen (4+).

Tekst: Marc ter Horst | Foto: Mylène Boer

Meer inspiratie:

Kinder- en jeugdboeken over klimaat

Veertien kinder- en jeugdboeken die gaan over het klimaat en aanverwante zaken. Plus tips om ze in te zetten in het onderwijs.

Wat jouw gedrag doet met de natuur

Zo maak je jonge mensen bewust van de invloed van hun gedrag en andere bedreigingen op de natuur: door ze er een festival in te laten organiseren!

Brief aan onderwijsminister Wiersma

Een open brief aan Dennis Wiersma, de nieuwe minister van Onderwijs.