OVER ONS
De Stichting Nederlandse academie voor duurzaam onderwijs (NADO), opgericht november 2019, is een non-profit organisatie op het gebied van duurzaamheidseducatie ten dienste van docenten in het basis- en voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs.
NADO biedt online en offline educatieve programma’s aan op het gebied van duurzaam onderwijs oftewel betekenisvol en op de toekomstgericht onderwijs. Uitgangspunten bij onze programma’s zijn o.a. de whole school approach (WSA), planetair burgerschap zoals uitgewerkt door Teachers for Climate en de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN).
Visie
NADO biedt docenten in het po, vo en mbo masterclasses, workshops en cursussen aan om hen te voorzien van actuele kennis over de belangrijkste thema’s van duurzaamheid zoals klimaatverandering, energiecrisis, en biodiversiteitsverlies, en de daarbij behorende pedagogiek en didactiek. De visie van NADO op leren voor duurzaamheid berust op de volgende pijlers: vakoverstijgend, systematisch, op samenwerking gericht, combinatie van theorie en praktijk, leerlinggericht, wetenschappelijk verantwoorde en actuele informatie.
- Vakoverstijgend: Een monomane behandeling vanuit het perspectief van afzonderlijke vakken belemmert het overzicht op het gehele onderwerp van klimaatverandering. Om samenhang tussen ontwikkelingen te kunnen zien kiezen wij voor een vakoverstijgende benadering.
- Systemisch: een voedselketen is alleen te begrijpen als de losse onderdelen ervan in hun samenhang worden bekeken. De veranderingen op het gebied van biodiversiteit zijn o.i. alleen te verklaren en te begrijpen uit een geheel van oorzaken op het gebied van landbouw, economie, klimaat en energie.
- Samenwerking: door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde ontstaan personele en vakinhoudelijke dwarsverbanden. Deze helpen complexe vraagstukken te onderzoeken en te duiden.
- Theoretisch en praktisch: het cursusmateriaal is te gebruiken in de les- en examenpraktijk van de docent.
- Leerlinggericht: in de cursussen wordt consequent aandacht besteed aan leerlingenparticipatie en gespreksvoering met leerlingen om door vraagstelling onderwerpen beter te kunnen begrijpen.
- Wetenschappelijk verantwoorde en actuele informatie: door nauw samen te werken met wetenschappers op gebied van duurzame onderwerpen biedt NADO verantwoorde informatie aan die een grote mate van actualiteit bezit.
Doelstelling
Jongeren krijgen in hun verdere leven in toenemende mate te maken met ingrijpende veranderingen, zoals klimaatverandering, de energietransitie en verlies van biodiversiteit. Dit raakt hen in hun dagelijks leven, hun werk, hun woonsituatie, hun sociale en gezinsleven. Het onderwijs, zowel basis- als voortgezet onderwijs, is nog onvoldoende toegerust om leerlingen en studenten hierover van voldoende inhoudelijke bagage te voorzien om met deze uitdagingen om te leren gaan. Docenten hebben niet de tijd en de mogelijkheid om zich goed in deze onderwerpen te verdiepen en betekenisvolle lesprogramma’s te verzorgen. Het meest actuele jaarplan van NADO geeft inzicht in onze activiteiten.
Het team
De stichting Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs (NADO) kent een bestuur en een Raad van Toezicht (RvT). Voor de benodigde expertise wordt samengewerkt met een grote kring aan zzp’ers. Meer over de organisatiestructuur is te vinden in de statuten.
Zowel het bestuur, de Raad van Toezicht, de zzp’ers en de ambassadeurs van NADO zijn professionals en zijn verbonden aan kennisinstituten, lerarenopleidingen, NGO’s, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Het zijn betrokken en bevlogen docenten, studenten, wetenschappers en ondernemers die geloven dat onderwijs aan de basis staat van een duurzamer samenleving.
Financiering
NADO werkt bottum-up met vrijwilligers. Zij ontvangen een vergoeding als NADO voor scholen en andere onderwijsorganisaties betaalde opdrachten uitvoert.
Inkomsten komen voort uit cursusgelden, opbrengsten van lezingen, subsidies en sponsoring. Een deel van de inkomsten gebruikt NADO voor haar eigen onkosten zoals websitebeheer, communicatiemiddelen, ontwikkelkosten nieuw materiaal en reis- en vergaderkosten. Wij worden in ons werk gesteund door de stichting De Hoorn en door Dyade Academy.
Wij kennen geen managementstructuur, wij werken samen vanuit vertrouwen en verantwoordelijkheid.
De Stichting Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs staat bij de KvK ingeschreven onder nummer 76682005.
NADO is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Uw gift is daarmee veelal aftrekbaar van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.