Wie het eerst op 2030 staat, heeft gewonnen!

Het zijn er nogal wat, die SDG’s! Om ze alle 17 te leren kennen, ben je wel even bezig… Voor kinderen hebben de Verenigde Naties daarom een bordspel gemaakt: de Go Goals Klimaateditie. Het enige wat je nodig hebt is een kleurenprinter, een schaar, lijm én kinderen.

GoGoals-game-session-e1640783357796

Laat je leerlingen spelenderwijs ontdekken wat hun rol is in de toekomst van onze aarde. Juist zíj zullen straks het werkende deel van onze samenleving zijn, erin wonen, een sociaal en gezinsleven hebben en misschien zelfs in de politiek actief zijn. Met het Go Goals-spel maken ze via de Sustainable Development Goals (SDG’s of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) kennis met onderwerpen die wereldwijd belangrijk zijn voor het voortbestaan van de planeet en alles wat daarop leeft: het belang van schoon water, over armoede en voedselschaarste, mensenrechten, de plastic soep, de gevolgen van intensieve landbouw en hoe klimaatveranderingen veroorzaakt worden. Het spel is geschikt voor kinderen van 8 tot 10 jaar.

Download het spelpakket. Maak groepjes van 4 tot 6 kinderen en print voor elk groepje de benodigdheden. Laat ze zelf de dobbelsteen en pionnen maken, en de vragenkaartjes uitknippen. Het spel spelen duurt 30 tot 40 minuten. Het mooiste is natuurlijk om de les af te sluiten met een discussie wat de leerlingen nu hebben geleerd en waar ze wellicht door verrast of zelfs geraakt zijn.

Geef na afloop de geprinte spellen door aan een parallelklas of bewaar het voor volgend schooljaar.

Veel plezier!

Meer inspiratie:

Friese voorlopers aan het woord

In Friesland is de verduurzaming van het onderwijs vergevorderd. Lees de verhalen van de pioniers het uit het Noorden.

Circulariteit in de praktijk van het onderwijs

Een uitzending met gesprekken met pioniers uit het vo en mbo over hoe je lessen over duurzaamheid organiseert op school.

Routekaart Duurzaam Onderwijs

Een school verduurzamen kan op vele manieren, maar waar begin je, hoe ga je verder en hoe veranker je wat je bereikt hebt in je organisatie?